Léto je tady a s ním i chuť na osvěžující nápoje, se kterými se nám horké dny a teplé večery budou prožívat příjemněji. Rumové koktejly jsou perfektní volbou. Tropický charakter rumu se skvěle kombinuje s ovocem a bylinkami, které k přípravě drinků na bázi rumu můžeme ideálně použít.
Nápoj Cuba Libre (španělsky Svobodná Kuba) vznikl během španělsko-americké války (kolem roku 1900) v Havaně a byl pojmenován podle přípitku vojáků bojujících za osvobození Kuby ze španělské nadvlády. Po nástupu komunistického režimu na Kubě se v USA rozšířil prozaický název „Rum and Coke“, neboli rum s kolou. V původním nápoji byl s největší pravděpodobností použit rum Bacardi. Avšak od změny režimu se rumy Bacardi vyrábějí mimo Kubu a v původním lihovaru Bacardi se nyní vyrábí rum Havana Club . Na další chuťový level drink posunete použítím kvalitního hnědého rumu.
Smíchejte uvedené suroviny a nalijte do sklenky naplněné ledem. Ozdobte dílkem limetky.
Mojito je jeden z nejstarších koktejlů s nejasným původem. Podle některých pramenů lze jeho kořeny vystopovat až do dob Francise Drakea, kdy jeden z jeho důstojníků prý pil nápoj připravený ze silného alkoholu aquardiente, cukru a máty pojmenovaný po své ohnivé chuti nebo slavném kapitánovi El Draque. Po nahrazení aquardiente rumem se pak z El Draque stalo Mojito. Střízlivější názory tvrdí, že tento koktejl vznikl na Kubě někdy koncem 19. století.
11. července se v USA dokonce slaví Den Mojito
Rozmačkejte mátu s cukrem a šťávou. Přidejte rum a doplňte sodou. Ozdobte větvičkou máty a plátkem citrónu (limetky), podávejte na ledu.
První písemná zmínka o nápoji Piňa Colada pochází z cestovatelského časopisu Travel z prosince 1922, popisující nápoj z rumu a ananasové šťávy. Současné složení doplněné o kokosové mléko se ustálilo v 50.letech.
Piňa Colada je oficiální národní nápoj v Puerto Rico.
Nalijte všechny suroviny do šejkru s drceným ledem. Protřepejte do úplného smísení. Přelijte do vychlazené vysoké sklenice nebo poháru a pokud třeba doplňte sodou. Ozdobte klínkem ananasu, koktejlovou třešní a podávejte s brčkem.
Koktejl Mai-Tai vymyslel Victor Bergeron (více známý jako Trader Vic), majitel řetězce restaurací v polynéském stylu, když jeho kalifornskou restauraci navštívila v r. 1944 skupina přátel z Tahiti. Jeden z nich po ochutnání vykřikl „Maita'i roa!“ („Velmi dobré!“) a podle toho získal nový nápoj své jméno.
Dejte všechny suroviny kromě tmavého rumu do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do tumbleru. Navrch nalijte tmavý rum, ozdobte plátkem ananasu, mátovými lístky a limetkovou kůrou.
Tento sladký tropický koktejl byl vynalezen Patem O’Brienem v jeho baru v New Orleansu během druhé světové války a v New Orleansu je velice populární do dnešní doby. Své jméno získal po typických sklenicích ve tvaru hurikánové lampy.
Nalijte všechny suroviny do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do vysoké sklenice. Ozdobte třešničkou a plátkem pomeranče/limetky (podle použitého džusu).
Užijte léto a pijte zodpovědně !