Sametová chuť s jemnými tóny bylinek, citrusů a koření - to je svět ginu. Gin, tajemný a okouzlující destilát, jehož základem je jalovec. Ale to je pouze začátek jeho fascinujícího příběhu.
Každá lahvička ginu je unikátní, nesoucí v sobě ducha místa, tradice a kreativity svého tvůrce.
Gin se vyrábí destilací obilného alkoholu s přídavkem bylin a koření, které dávají nápoji jeho charakteristickou chuť a vůni.
Jednou z nejvýraznějších složek ginu je jalovec, jehož bobule dávají nápoji jedinečnou vůni a kořeněnou chuť. Další byliny a koření jsou vždy součásti unikátního mixu a předmětem často tajných receptů.
Okvětní plátky růží a okurkový extrakt jsou typické pro Hendrick´s gin, zatímco Žufánkův OMG je plný tymiánu, levandule, citrusové kůry a jedinečného květu lípy. Mayfair spojuje jalovec, koriandr a lískové ořechy a Tanqueray je kombinací jalovce, koriandru, anglického tymiánu a lískových ořechů. Saffron gin má exotický nádech díky šafránu a skotské "ostrovní" giny The Botanist z Islay je plný divoké máty, šalvěje a mladých lístků břízy. Klíčovou složkou ginu Isle of Harris jsou tamní mořské řasy Sugar Kelp, dále semena koriandru, kořen anděliky, kůra hořkého pomeranče a skořice a kořen lékořice.
Gin se často pije samotný, buď čistý s ledem pro maximální projev jeho chutí a vůně, nebo s trochou vody, která může otevřít a zmírnit intenzitu bylinných tónů.
Samozřejmě nejoblíbenější je kombinace s tonikem, jenž zdůrazňuje bylinnou chuť ginu a osvěžující hořkost toniku, často doplněná o plátky citronu, limetky nebo jiného citrusové ovoce.
Skvělý je rovněž do míchaných koktejlů, ale o tom až příště